18 Şubat 1941 tarihli Milli Korunma Kanunu kapsamında Petrol Limited Şirketi, Petrol Ofisi Grubu’na devroldu ve Petrol Ofisi Grubu, Türkiye’deki petrol pazarlamasında nazım rol oynamak üzere 2,5 milyon lira sermaye ile kuruldu. Şirket, Karaköy Rıhtım Caddesi’nde Kozluca Han’ın iki odalı bir dairesinde, mevcut 9 personel; Çubuklu, Kuruçeşme, İskenderun’daki basit birer tesis ve Neft Sendikat’tan miras kalan 9 bayisi ile faaliyete başladı.
İlk genel müdürümüz Talha Sabuncu, Türk mitolojisinin temel figürlerinden olan dişi kurdu, kurumun logosunda kullanmaya karar verdi. Talha Bey’in eli bu tür işlere yatkındı; dişleri arasından kıvrımlı dili görünen bir kurt çizimi yaptı, kırmızı bir halka içine aldı ve Türkiye’nin en büyük kurumlarından biri olan şirketimizin logosu böylece doğmuş oldu.
Petrol Ofisi Grubu'nun kuruluşundan 1950’ye kadar olan dönemde madeni yağın ithalat, stok ve satış işleriyle ilgili bütün işlemler İstanbul Bölge Müdürlüğünce yürütülüyordu. 1950 yılında Genel Müdürlüğe bağlı olan Madeni Yağ Şubesi Müdürlüğü kuruldu. Amaç, Milli Savunma Bakanlığı ve diğer devlet kuruluşlarının madeni yağ ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak ve istikrarlı bir satış fiyatı politikası yoluyla satışların yükselmesini sağlamaktı.
İlk Madeni yağ fabrikamız, 1961 yılında İzmit-Derince’de kurulmuştur.
NATO tarafından finanse edilerek yapılan Silahlı Kuvvetler akaryakıt tesisleri ve boru hatlarının idare, işletme, bakım ve korunması ile 20 Mayıs 1957 tarihli, K/1092 sayılı Koordinasyon Heyeti kararıyla, Petrol Ofisi Grubu görevlendirildi ve bu amaçla ofis bünyesinde ANT Başkanlığının kurulması kabul edildi.
22 Ekim 1966’da imzalanan anlaşmayla, Petrol Ofisi Grubu olarak, 1 Ocak 1967’den itibaren Türk Hava Yolları uçaklarına yakıt ikmali yapmaya başladık. . Dünya sivil havacılık standartlarına uygun olarak yürütülen bu hizmetten, zirai mücadele şirketlerinin yanı sıra müttefik ülkeler ve yabancı şirketler de yararlanıyordu.
Reis ve Pilot tipi tankerlerden oluşan ilk filomuz 1972’de çalışmaya başladı.
95 bin ton depolama kapasiteli Aliağa tesisleri, 18 Ağustos 1983 tarihinde hizmete girdi. Petrol Ofisi Grubu bütün kamu kuruluşlarına, askeriyeye mal verdiği ve geniş bir bayilik teşkilatı da olduğu için madeni yağda da satış potansiyeli çok yükseliyordu. Derince’deki fabrikanın kapasitesi yetersiz duruma gelince hammaddeye de yakın olmak amacıyla ikinci fabrikanın Aliağa’da yapılmasına karar verildi. Tesisin yapımı 1984 yılında başladı ve 1988’de tamamlandı.
İlk ihracat olarak İran’a 12.430 ton motor yağı satıldı.
Petrol Ofisi Grubu, sürekli artan tüketici taleplerini karşılayabilmek için özelleştirme sonrasında başlattığı yenilenme projesi çerçevesinde yeni nesil kurşunsuz süper benzin “Protech”i Haziran 2001’de, üstün nitelikli dizel yakıt “Prodizel”i de “Memleketin Havası Değişiyor” mesajıyla Kasım 2001’de tüketicilerin hizmetine sundu.
Eylül 2007 tarihi itibarıyla ilk Maxima Motor Yağı Değişim Merkezi’ni İstanbul’da müşterilerinin hizmetine sunan Petrol Ofisi Grubu, Maxima Motor Yağı Değişim Merkezlerinde, araç sahiplerine temiz bir ortamda, uygun fiyatla ve madeni yağ uzmanlarının yönlendirmesiyle yağ kontrol ve değiştirme hizmeti sunmaya başladı. 2007 yılı sonunda Avrupa ile aynı anda Türk pazarına sunduğu “dünyanın en çevreci dizeli” V/Max Eurodizel 10 ürünü ile sektördeki öncülüğünü sürdürdü.
Petrol Sanayi Derneği (PETDER) verilerine göre Petrol Ofisi, yüzde 31’lik pazar payı ile 2010’da elde ettiği madeni yağlar ve kimyasallar pazarındaki liderliğini korudu.
“Türk İş Dünyasının Birleşme ve Satın Alma Faaliyetlerine Bakışı” konulu ankete göre, Petrol Ofisi’nin Vitol Investment tarafından satın alınması, yüzde 57 oyla yılın işlemi olarak seçildi. Vitol Yatırımlar Bölümü Başkanı ve Petrol Ofisi Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Javed Ahmed, bu satın almanın Petrol Ofisi Grubu'nun geleceğe yeniden odaklanmasını sağlayacak güçlü bir fırsat olduğunu ifade etti.
Alışılageldiği gibi hazır şarj ünitelerini istasyonlarına koymak yerine, bu alanın uzman kuruluşlarından Voltrun ile çalışan Petrol Ofisi, e-POwer’ı tasarımından yapısına kadar tamamen özel, özgün bir marka olarak yarattı ve tamamen Türkiye’de üretti. Petrol Ofisi Grubu'nun mükemmeliyetçi yaklaşımla elektrikli şarj istasyonu e-POwer 2018 yılının ilk çeyreğinde devreye girdi.
Petrol Ofisi Grubu olarak, solar çatısı ile ilk güneş enerjili istasyonunu Bodrum Ortakent’te hizmete soktuk. 153 adet yüksek verimli güneş paneli bulunan bayimiz Paşalılar Petrol’ün solar sistemi 42.075 kWp kurulu güçle, istasyonun tüm elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 70’ini karşılıyor.
Petrol Ofisi Grubu, PO/Gaz’da kalite ve tam dolumda yüzde %100 garanti sunduğu alanında Türkiye’de ilk ve tek olan Yakıt Emniyet Sistemi (YES)’i hayata geçirdi. Yakıt Emniyet Sistemi (YES) ile bağımsız kuruluş olan Intertek’ten alınan rapor doğrultusunda araçta LPG kaynaklı oluşabilecek tüm arızaların onarım bedelini %100 karşılama garantisi veriliyor.
Petrol Ofisi Grubu olarak Türkiye akaryakıt sektöründe geleneksel liderliğini yineleyerek madeni yağlar pazarında liderliği elde ederken her iki alanda öne çıkan yenilikçi ürünlerimizden Active-3 teknolojili V/Max ve Maxima CX 5W-30 motor yağı, gerçek tüketicilerin verdiği oylarla ‘Yılın Seçilmiş Ürünü’ oldular.
Petrol Ofisi Grubu, 120 yıllık marka geçmişi ve sunduğu geniş ürün gamıyla madeni yağ devi Chevron Brands International (Chevron) ile imzaladığı anlaşma kapsamında, Derince’deki madeni yağ fabrikasında Texaco ürünleri üretilmeye başladı.
Kocaeli'deki madeni yağ fabrikasının yıllık üretim kapasitesini iki katına çıkaran yeni yatırımla birlikte Türkiye’nin madeni yağ tüketiminin yarısını karşılayacak lojistik merkezi açıldı.