Güvenli Sürüş Teknikleri Nelerdir?

Güvenli Sürüş Teknikleri Nelerdir? Araç Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Şehir içi - şehirlerarası, kısa ya da uzun yol fark etmeksizin sağlanması gereken araç güvenliği, varış noktasına daha emniyetli bir şekilde gidişi mümkün kılıyor. Sürüşü daha güvenli kılmak içinse gerek çeşitli tekniklerin uygulanması gerekse araç içi ekipmanların zenginleştirilmesi önemli. Bu sayede otomobil kullanırken bilinçli bir şekilde davranıldığı takdirde olası pek çok kazanın önüne geçilebilir. Peki tam olarak güvenli sürüş nedir ve bu minvalde araç güvenliği nasıl sağlanabilir?

Güvenli Sürüş Teknikleri

Araç kullananların başlangıç ve bitiş noktası arasındaki yolculuğunu daha emniyetli kılmaya yarayan güvenli sürüş teknikleri bir dizi maddeden meydana geliyor. Bunlar, ihmal edilmemesi gereken, sürüş öncesi ve sürüş esnasında olmak üzere 2'ye ayrılan uygulamalardan / kurallardan oluşuyor. Güvenli sürüş nedir bakıldığı zaman ise sürüşten hemen önceki ve sürüş esnasında alabileceğiniz önlemler, uyacağınız kurallar bu teknikleri bir araya getiriyor.

Sürüş Öncesi Teknikler

Sürüş öncesi güvenliğe yönelik teknikler, yolculuk esnasında aracınızın emniyetli, doğru ve aksaklık yaşamadan çalışması için dikkat etmeniz gerekenlerden oluşuyor:

  • Aracı çalıştırmadan önce araç lastiklerinin basınçlarını kontrol edin. Lastik basınçlarının, otomobil üreticilerinin tavsiye ettiği basınç değerlerinde olup olmadığına dikkat edebilirsiniz. Bunun için ilgili lastik hava basıncı tablosundan ya da özellikle yeni araçlarda görebileceğiniz sürücü kapısının iç bölümüne eklenen bilgilendirme etiketinden yararlanabilirsiniz. Tüm bu bilgiler ışığında çoğu binek otomobildeki lastik basınç değerleri 32 ile 35 Psi arasında tutuluyor.
  • Soğutma suyu antifriz ve yağ seviyelerini de kontrol etmeyi unutmayın. Bu noktada kullanılacak suyun kireçsiz olması, yağın maksimum - minimum değerleri arasındaki seviyesinin kontrolü gibi pek çok detay var. Özellikle uzun yola çıkacaksanız araç motor yağını mutlaka kontrol edin.
  • Özellikle ortaklaşa kullanılan araçların sürücü koltuğuna her bindiğinde ayna ve koltuk ayarlarını güncellemek de önemli.
  • Tabii ki aracı çalıştırmadan emniyet kemerini takmak olmazsa olmaz kurallar arasında.
  • Kollar tam uzatıldığı zaman bileklerinizin direksiyon simidinin üstüne gelmesi gerekiyor.
  • Sürücü koltuğunun başlığı ile kafanızın arka kısmı arasındaki mesafe genel olarak en fazla 7 cm olmalı.

Sürüş Esnasında Teknikler

Güvenli sürüş tekniklerinde, aracı çalıştırmadan önceki uygulamaları gerçekleştirdiyseniz artık yola çıkabilirsiniz. Sürüş esnasında uymanız gereken kurallar ve uygulayabileceğiniz yöntemler de bu aşamadaki güvenliği sağlamaya yarıyor:

  • Öncelikle kısa ya da uzun mesafe fark etmeksizin tüm trafik kurallarına uymaya özen gösterin.
  • Sürücü koltuğundaysanız telefon kullanımına ve multimedya ekrandan video izlemeye ara verin. Hâlihazırda seyir hâlindeyken telefon kullanmanın cezası da var.
  • Yolcu koltuğunda oturanların sizin dikkatinizi dağıtacak şekilde davranmaması da son derece önemli. Gerekirse ikaz etmeyi unutmayın.
  • Direksiyona hâkim olmak için iki elle kavramak ve uygun tutuş şekli ile aracı sürmek de elzem.
  • Araç takip mesafesini unutmayın. Buna göre; önünüzdeki aracın geçtiği noktaya 2 saniyeden önce gelmiyorsanız takip mesafesini koruyorsunuz demektir. Bu noktada takip mesafesi, araç hızının yarısına tekabül ediyor. Örneğin, 90 km hızla giden iki araç arasındaki mesafenin 45 metre olması bekleniyor.
  • Araç sürüşünde daima ileriye doğru bakmak gerektiği de bir gerçek. Dahası, hız arttıkça yolda daha ileriye bakmak da gerekebilir.
  • Virajları uygun hız ile geçmeyi asla ihmal etmeyin.
  • Ayna kontrolleri şerit değiştirirken olduğu kadar sürüş esnasında da periyodik aralıklarla yapılmalı.
  • Öndeki araç, tehlike sebebiyle ani bir manevra yaptıysa onun izin gitmek de gerekebilir.
  • Özellikle uzun yolculuklardaki molaları önceden planlamakta da yarar var.

Güvenli Sürüş Eğitimi Nedir?

Araç sayısının özellikle büyük şehirlerde artış göstermesi, hava koşulları, trafikte oluşabilecek çeşitli risklere karşı güvenli sürüş eğitimi almak da mümkün. "Defansif sürüş eğitimi" olarak da bilinen bu uygulama, sürücülerin doğru bildiği yanlışları fark etmesini de sağlayabilir. Teorik ve pratik eğitim olarak 2 aşaması olan güvenli sürüş eğitimi genellikle 1 gün içerisinde 6 saatte tamamlanıyor.

Araç Güvenlik Sistemleri Nelerdir?

Aracın güvenlik noktasındaki donanımını güçlendirmek için araç güvenlik sistemlerinden de yararlanabilirsiniz. Bunlar içerisinde farklı pek çok ekipmanı saymak mümkün:

  • ABS: Kilitleme karşıtı frenleme sistemi
  • TCS: Patinaj engelleme sistemi
  • ESP: Elektronik denge programı
  • EBD: Elektronik fren kuvveti dağıtım sistemleri
  • Yorgunluk tespit sistemi
  • Park sensörü
  • Şerit takip sistemi
  • Şehir içi fren desteği

Dilerseniz, Petrol Ofisi Mobil müşterilerine özel araç bakım kampanyasına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Akaryakıt & Otogaz Rehberi

Madeni Yağ Nedir, Nerelerde Kullanılır?

Aracınızın motorunun düzgün ve verimli çalışması için benzinin birçok özelliği önemlidir. Bunlardan biri de oktan sayısı olarak adlandırılan bir ölçüttür. Bu yazıda, benzindeki oktan sayısının ne olduğunu, nasıl belirlendiğini ve motor performansı ile güvenliği nasıl etkilediğini inceleyeceğiz.

29.04.2024
Akaryakıt & Otogaz Rehberi

Benzindeki Oktan Sayısı Nedir?

Aracınızın motorunun düzgün ve verimli çalışması için benzinin birçok özelliği önemlidir. Bunlardan biri de oktan sayısı olarak adlandırılan bir ölçüttür. Bu yazıda, benzindeki oktan sayısının ne olduğunu, nasıl belirlendiğini ve motor performansı ile güvenliği nasıl etkilediğini inceleyeceğiz.

29.04.2024
Araç Bakım & Güvenliği

Motor Yağlarının Seçim Kriterleri Nelerdir?

İçten yanmalı motorlar için motor yağı seçiminde motorun özellikleri dikkate alınır. Madeni yağ üreticileri ilgili motora uygun yağı üretmek için temelde 3 kritere göre konuyu değerlendirir.

14.11.2022