Açılımı likit petrol gazı olan LPG, doğalgaz ya da petrol damıtımından elde edilmektedir. Dünya genelinde 21 milyondan fazla araçta kullanılması ile günümüzde en yaygın alternatif yakıtlardan olan LPG, Türkiye’de yaklaşık 5 milyon araçta bulunuyor. Bu araçlar hem benzin hem de LPG ile çalışabilmektedir. LPG kullanımı her ne kadar son derece yaygın olsa da LPG ile ilgili kafaları karıştıran ve merak uyandıran hala pek çok soru bulunuyor. Bu soruları ve yanıtlarını sizler için ele aldık.
Likit petrol gazı ya da sıvılaştırılmış petrol gazı olarak da bilinen LPG, kullanımı yaygın bir enerji kaynağı olarak öne çıkıyor. Renksiz ve kokusuz özellikteki LPG’de kokulandırma işlemi terminaller veya rafinerilerde sonradan ekleniyor. Ham petrolün rafinelerde arıtılması ya da doğalgaz kuyularından eş zamanlı elde edilen LPG, bütan ve propan gazının belli oranlarda karışımından oluşuyor. Bu iki gazın karışımı LPG’nin daha yanıcı özellikte olmasını sağlıyor. LPG’nin ulaşım dışında kullanım alanları arasında ; pişirme, ısınma, deniz araçları ve kimyasal prosesleri ekleyebiliriz.
Daha ekonomik tüketim için araçlarda bulunan bir donanım olan LPG yakıt sisteminin özel bir ayarı bulunuyor ve bu ayar LPG ayarı olarak da biliniyor. Sıralı sistemli araçlarda LPG ayarı bilgisayar ile yapılırken karbüratörlü araçlarda bu ayar LPG regülatörü üzerinde bulunan vidalar ile yapılıyor. Sıralı araçlarda LPG ayarında aracın LPG’ye geçme ısısı ayarlanıyor ve ayrıca yakıt hava ayarı yapılıyor. Yakıt hava ayarı, araca birim zamanda verilen yakıtı ayarlamaya yarıyor. Bu ayar bilgisayar üzerinde aracın devir bandına göre yapılıyor. LPG ayarının düzenli bir şekilde yapılması ve kontrolünün sağlanması, yakıtı daha verimli kullanmanıza yardımcı olur. Bu nedenle düzenli olarak LPG ayarı kontrolü yaptırmanız faydalı olacaktır.
LPG ile ilgili en çok merak edilen soruların başında LPG tasarruf sağlar mı sorusu geliyor. LPG kullanımına geçişin sebepleri arasında litre bazında benzine göre daha düşük fiyatla satışa sunulması ve egzoz emisyonlarının daha düşük olması temel etkenler. Dolayısıyla LPG tasarrufundan bahsetmek mümkündür. Peki LPG ne kadar tasarruf sağlar? LPG’nin litre fiyatının diğer yakıt fiyatlarına göre daha uygun olması araç sahiplerine ekonomik tasarruf sağlar. LPG’li araçlarda yakıt tasarrufu için sakin bir sürüş tarzı benimsemek, ani kalkış ve frenlerden kaçınmak ayrıca aracın periyodik bakımlarını düzenli olarak yaptırmak da büyük önem taşıyor. Tüm bu noktalar dikkate alınır ise LPG’li araçta %25-35 arası tasarruf elde edebilirsiniz.
LPG mi benzinli mi? sorusu benzinli araç sahiplerinin ya da yeni bir araç satın almayı düşünenlerin kafasını hayli kurcalıyor. "Benzinli mi LPG mi daha tasarruflu?" diye düşünüldüğünde LPG’li araçların benzinli araçlara göre tüketim miktarını göz önünde bulundurmak ve bununla birlikte benzin ve otogaz fiyatlarını karşılaştırarak bir yanıt bulmak doğru olacaktır. Kabaca bir hesaplama yaparak LPG’li araçların 100 km’de benzinli araçlara göre ne kadar ekonomik tasarruf sağlayacağını bulabilir ve aradaki kârı değerlendirerek benzinliden LPG’ye geçmeyi değerlendirebilirsiniz. Kalorifik etkenlerde dikkate alındığında LPG litre fiyatını 1,2 ile çarpmak ve bu rakamı benzin fiyatı ile kıyaslamak oldukça pratik bir hesaplama tekniğidir. LPG’ nin litresinin 10 lira ve benzin litre fiyatının 20 lira olduğu bir ortamda, otogaz ile sürüş yapılması durumunda litrede 8 lira gibi avantaj sağlanmaktadır, tabii çevreye ve ekosisteme sağladığınız faydalar da unutulmamalıdır.
En güncel akaryakıt fiyatları için tıklayın!
LPG ne kadar yakar sorusunun yanıtı her ne kadar araçtan araca, motor gücüne ve gidilen kilometreye göre farklılık gösterse de ortalama bir cevap mümkündür. Tabii aracınıza takılan dönüşüm kitinin de verimliliği dikkate alınmalıdır. Ortalamaya göre LPG’li bir araç 100 km’de 9-10 litre yakıyor.
Araç LPG li olduğu için ayrıca yağ eksiltmez. Otomobil otoritelerine göre her 10.000 km de motora koyulan yağın 1/4’ünün eksilmesi normal karşılanır. Tabii bu rakamlar yeni motor tipleri ve teknolojilere göre değişkenlik göstermektedir. Eğer yağ eksilmesi bu orandan fazla ise mutlaka kontrol sağlanmalıdır. Aracın segmanı, gömleği, subabı, subap yuvası, contaları olması gereken standartlarda olan bir motor normalde LPG'de ilave yağ eksiltmez. Dolayısıyla LPG’li aracınız yağ eksiltiyorsa zamanla kaçak noktaları oluşmuş ve bu noktalar depositlerle tıkanmış olabilir. Ayrıca araçların ortalama 150.000 km’yi geçmesiyle yağ eksiltmesinin artması beklenen bir durumdur.
Son teknolojiye sahip binek ve hafif ticari araç motorları için en kaliteli motor yağı çeşitleri Petrol Ofisi’nde sizleri bekliyor. Binek Araç Motor Yağları kategorimiz üzerinden hemen inceleyin!
LPG’li Araçlara Özel Motor Yağı Kullanmak Neden Önemlidir? başlıklı yazımızı da okumadan geçmeyin!
Aracınızın motorunun düzgün ve verimli çalışması için benzinin birçok özelliği önemlidir. Bunlardan biri de oktan sayısı olarak adlandırılan bir ölçüttür. Bu yazıda, benzindeki oktan sayısının ne olduğunu, nasıl belirlendiğini ve motor performansı ile güvenliği nasıl etkilediğini inceleyeceğiz.
Aracınızın motorunun düzgün ve verimli çalışması için benzinin birçok özelliği önemlidir. Bunlardan biri de oktan sayısı olarak adlandırılan bir ölçüttür. Bu yazıda, benzindeki oktan sayısının ne olduğunu, nasıl belirlendiğini ve motor performansı ile güvenliği nasıl etkilediğini inceleyeceğiz.